Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Laatste artikelen

In de NRC van 5 augustus klaagde columnist en microbiologe Rosanne Hertzberger over dat 'al dat onderzoek achter een betaalmuur' wordt geplaatst. Ook ik ken de makken daarvan. Mijn recentste artikel kan alleen gelezen worden via Researchgate als je daar met mij bevriend bent, of als je 33 euro betaalt op de website van Taylor & Francis Group. Absurd eigenlijk. Ik ben ook voor online access: transparant maken die wetenschap. 

Anderzijds, als je lid bent van een Universiteitsbibliotheek, als particulier kost dit ongeveer 20 euro per jaar, dan kan je wel alle artikelen lezen in de UB. Je kunt ze daar ook printen. Bij universiteiten en hogescholen hebben de bibliotheken abonnementen en kan je terecht. Nu begrijp ik dat het lastig is als je niet in de buurt woont, maar hee, spring op de fiets of in de auto en maak er een gewoonte van iets in de bieb op te zoeken. Lekker ouderwets. 

Dit brengt mij op het idee om mee te doen aan de 21dagen-niet-klagen-challenge. Ik hoorde erover en zag dit filmpje op YouTube van Will Bowen van de Complaint Free World beweging. Lijkt me een uitdaging. Het schijnt hem 7 maanden gekost te hebben om 21 dagen achter elkaar niet te klagen. Zo moeilijk is het. Je kunt dus wel 'als constatering' zeggen "het regent" maar niet "hè wat vervelend, het regent". Of je kunt zeggen "er zijn veel files vandaag" maar niet "echt irritant, al die files vandaag!".

Ben benieuwd of het lukt. Als je erop gaat letten, valt meteen op hoeveel mensen om je heen klagen. Het heeft vast een functie, maar het mag van mij minder.

Het ga je goed mensen, ik ga weer even iets schrijven wat waarschijnlijk achter een betaalmuur komt. 

Au revoir


Rosa
Reacties

Voor de meesten van jullie, lezers van mijn blog, is de eindejaarssprint begonnen. Nog eventjes en dan begint de vakantie. Voor mij is de vakantie er al, dat wil zeggen, we zijn op vakantie in Frankrijk voor het laatste staartje van mijn bevallingsverlof. Tussen het verschonen van luiers en kindjes voederen door, lezen we. Veel.

Omdat jullie hoofd er waarschijnlijk niet naar staat om boeken uit te zoeken voor de vakantie, hier alvast een paar aanraders om deze zomer mee te nemen. Zelf ben ik met de zwaarste boeken begonnen, om steeds lichtere te lezen en beetje bij beetje meer te ontspannen. Maar je kunt het natuurlijk ook andersom doen: direct in de ontspanningsmodus en dan gaandeweg de kost iets verzwaren. Lees dan in omgekeerde volgorde.

World Order van Henry Kissinger is een aanrader. Voor wie liever Nederlands leest, er is net een goede vertaling uit: Wereldorde. Als voormalig Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken weet Kissinger als geen ander de machtsbalansen in de wereld te beschrijven. Volgens hem leven we in de post-post-Koude Oorlogstijd, een periode waarin oude mondiale omgangsregels niet meer gelden. Interessant en zeer goed geschreven boek, voor als je meer wilt weten over de uitdagingen waar de huidige wereldpolitiek tegenaan loopt.

Het inmiddels zes jaar oude HhhH – Himmlers hersens heten Heydrich – heb ik in één ruk uitgelezen. Geweldig geschreven, bij vlagen grappig en ontzettend, bizar en adembenemend. De Franse Laurent Binet neemt je mee in zijn zoektocht naar bronnen over de aanslag ‘Operatie Anthropoid’ op Reinhard Heydrich en raakt zo bezeten van zijn zoek- en schrijfproces, dat je als lezer zowel in onze eigen tijd als in die van de Tweede Wereldoorlog leeft. Een must.

Om bij die oorlog te blijven, ben ik nu bezig met Sebastian Faulks’ ‘Waar mijn hart ooit klopte’ - Where my heart used to beat. Lees het in het Engels; ik heb spijt dat ik de Nederlandse vertaling lees. Het gaat over een Britse dokter die een brief krijgt van een oude man die woont op een eiland voor de Franse Rivièra en die meer weet over de oorlogstijd van zijn vader. Het is een ontroerend verhaal van een hartstochtelijke maar schijnbaar onmogelijke liefde. Ik ken de auteur van Birdsong over de Eerste Wereldoorlog, het mooiste boek dat we ooit voor onze Engelse boekenclub lazen. En dat zegt wat: we hebben nu in vijf jaar al 36 Engelse werken verslonden.

A brief history of time van Stephen Hawking, minder zwaar maar wel diep, gaat over grote theorieën over de kosmos van Newton tot Einstein, van de Oerknal tot zwarte gaten. We worden meegenomen door het briljante brein van de auteur. Internationale bestseller. Vervolgens Hamlet, natuurlijk eigenlijk een toneelstuk en verplichte kost voor onze boekenclub, dus die kunnen jullie overslaan. 

Dan nog twee boeken voor een lach en een traan, geheel afgaand op de goede besprekingen en boekverkopers: Jess Walter’s Schitterende Ruïnes over een onverwoestbare liefde. Setting: Italië en Hollywood; 1962 en vijftig jaar later. Als laatste het net verfilmde boek Me before You van Jojo Moyes, Britse journaliste. Het ziet er aan de buitenkant uit als een streekroman, maar het is een waanzinnig ontroerende pageturner. Eerst het boek lezen, dan naar de film.

Inmiddels is mijn man een terugkerende bijenkolonie aan het wegjagen uit een van de raamkozijnen van ons Franse huis. En ik maar mijmeren over gelezen of te lezen boeken. Tijd voor actie dus, veel leesplezier op vakantie straks!

Reacties

Waarom je als ouder anders aankijkt tegen je eigen ouders en waarom dat goed is

We zitten op Vlieland. Het regent, maar de afgelopen twee dagen was het prachtig weer. En als het hier regent, is het ook snel weer voorbij, net als in Ierland; Four seasons in one day. We zijn weg met z’n vieren, een nieuwe gezinssamenstelling sinds onze dochter Pom drieënhalve week geleden is geboren (!). We wilden er even uit, na drie weken thuis. En het bevalt. 

We waaien uit op het strand, lezen, wandelen, fietsen over het eiland. Baby Pom slaapt 22 uur per dag en peuter Japi is blij met onze (bijna) exclusieve aandacht. Het is wennen, zo’n heel gezin. Gelukkig hebben we daar de tijd voor. Na een paar maanden weten we vast niet anders meer. 

We fietsen over Vlieland, mijn benen zijn zwaar van de rustweken en het chronisch slaaptekort. Op het eiland zie ik mezelf als vierjarige tot mijn puberjaren rondfietsen, rennen, kamperen en later paardrijden. Nooit dacht ik toen aan mijn ouders, de moeite die ze moeten hebben gehad met twee jengelende kleine kinderen, hun zorgen als we over het eiland rondfladderden, hoeveel rekening er met ons gehouden werd door ieder jaar naar dat meestal natte, kindvriendelijke Waddeneiland te gaan. En nu zitten wij hier, ook met twee kleintjes. Weliswaar niet op de camping (gelukkig) en met twee wel heel kleine kinderen. 

Vlieland is veranderd sinds ik hier tot ongeveer 1995 vaste bezoeker was. Het is drukker geworden, populairder, iets minder autoluw. En toch is alles hetzelfde. Het strand, de duinen, de Dorpsstraat, de vuurtoren en de huurfietsen. De natuur, de frisse lucht, de IJslandse paarden en het Wad. Zo lopen continuïteit en losse herinneringen door elkaar heen. Continuïteit omdat wij hier nu ook met ons vierkoppig gezin op het eiland zijn; discontinuïteit omdat alles anders is en wij andere ouders zijn met twee andere kinderen. 

Het is goed dat kinderen zorgeloos kunnen rondfladderen zonder na te denken over hun ouders’ energie en aandacht. Anders zouden ze zich een stuk minder zorgeloos rond bewegen en zich al veel te jong schatplichtig voelen aan hun ouders. Dat is iets waar ik me pas later, als ouder, van bewust ben geworden. Hoeveel moeite het kost om kinderen op te voeden en hoeveel tijd erin gaat zitten. Hoe dankbaar je je ouders moet zijn om alles wat ze in die eerste jaren (en daarna) hebben gedaan. Zie ook dit filmpje dat het internet rondging op moederdag. 

’s Avonds rijden we met een oude brandweerwagen van vriend Bojan het strand op om vuur te maken en groenten te koken in zeewater. De plaatselijke uitbater van Podium Vlieland, theater annex bioscoop en ijssalon, doet dit bijna dagelijks. Zwemmen in de zee hoort ook bij zijn routine, het hele jaar door. We frisbeeën wat, genieten van het vuur en de zonsondergang. Van mij mag dit verlof nog heel lang duren.


Reacties

Doe iets! 

Het nieuws wordt gedomineerd door negativiteit. Brussel, een vliegtuigkaping boven Egypte, de vluchtelingencrises, noem het maar op. Verhalen die een andere kant van het nieuws belichten, behoren niet tot onze dagelijkse kost. NOS-correspondent Rop Zoutberg wilde er een boek over schrijven: hoe de vluchtelingenstromen via Lampedusa Europa binnenkwamen. Maar het boek Hilversum Calling kwam er niet, omdat de aandacht alweer was verplaatst naar vluchtelingenstromen die via Calais de tunnels bestormden en via bootjes Lesbos bereikten. Het werd een longread op Fosfor.  

Het verhaal dat in Italië nog steeds veel vluchtelingen uit Afrika binnenkomen, is geen nieuws meer. Erg, maar niet schokkend genoeg. Dus we lezen er niets over. Het verhaal dat Zoutberg wilde vertellen over een Italiaanse burgemeester die zijn dorp opengooide en iedereen verwelkomde, mocht hij bij de NOS niet kwijt. Andere, meer positieve, initiatieven en beelden willen de Nederlandse nieuwsdiensten niet laten zien.   

Because we carry

Zo zijn er wel meer acties waar we bijna niets over horen. Het Ongekend Bijzonder Festival waar onder andere het Museon aan meedoet in Den Haag, dat verhalen vertelt van vluchtelingen die al jaren geleden naar Nederland kwamen. Hoe zij een verrijking van de stad kunnen zijn. Of het filmproject Dit had ook mij kunnen overkomen, waarin steeds een andere filmmaker een portret maakt van een vluchteling en een BN’er aan het begin zegt: ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’.  

Zelf doe ik mee aan een klein initiatief in Amsterdam waarbij we met vluchtelingen leuke dingen doen zoals koken, naar een concert gaan, een Syrische film bekijken of iets gezamenlijks met de vluchtelingenkinderen en die van ons. Om ze te helpen integreren. Je hebt Because We Carry, een groep die op Lesbos in actie is en, dichter bij huis, Taskforce Vluchtelingen Hoger Onderwijs, een initiatief van De Haagse om, samen met anderen, vluchtelingenstudenten te helpen. 

Wubbo

Aan de ene kant moet nieuws schokkend zijn en niet iets ‘ouds’, aan de andere kant mag het niet gaan over goede initiatieven, de welwillendheid van (vaak jonge) mensen om iets te doen aan alle ellende en de koppen bij elkaar te steken. Natuurlijk hoor of lees je er wel íets over, maar het blijft onderbelicht. En dat terwijl je wel iets kunt doen aan alle ellende in onze wereld. 

Ter afsluiting, een oproep van onze astronaut Wubbo Ockels, die op zijn sterfbed aanspoorde tot het doen van iets kleins. ‘Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk,’ zei hij vlak voor hij stierf aan een agressieve vorm van nierkanker. Doe iets. Tegen het aftakelen van de wereld. Om de mensheid te redden, de wereld te verduurzamen. Neem zonnepanelen, een elektrische auto, of, goedkoper: recycle, vlieg minder, consuminder. Of doe mee aan een van de bovengenoemde projecten. Doe iets! 

Reacties
 
 

Kijken door een positieve lens

Terwijl ik dit schrijf zit ik in een hotelkamer in Bamberg (Zuidoost-Duitsland) voor een Winter School in methodologie voor mijn onderzoek. Ik voel me net een verdwaalde student die door de bomen het bos niet meer ziet, crash courses neemt in nieuwe theorieën en niet weet waar de toekomst haar naartoe leidt. 

Ik zit hier met een gevoel van onbeholpenheid. Het helpt waarschijnlijk niet dat ik zeven maanden zwanger ben, maar gisteren onderweg naar de trein is ook mijn rugzak gestolen. Inhoud: laptop (dertig dagen niet gebackuped, stom), paspoort, rijbewijs, geld, passen, studieboeken, voorbereidingen voor de cursus, iPod, een Rayban-zonnebril en nog wat opladers en geprinte wetenschappelijke artikelen. En ik heb ook nog de griep. Soms zit alles tegen.

Externe werkelijkheid

Op dit soort momenten kijk ik graag naar het filmpje van Shawn Achor op TED: The happy secret to better work. Hij is een psycholoog, winnaar van vele prijzen, auteur van The Happiness Advantage en richt zich op positieve psychologie. De basis van zijn denken is dat de wetenschap zich te veel richt op wat normaal en doorsnee is, terwijl juist de afwijkingen interessant zijn. Richten we ons bijvoorbeeld op de ontwikkeling van kinderen, dan kijken we niet naar de creativiteit en uitschieters, terwijl we daarmee juist de gemiddelde prestaties omhoog zouden kunnen krijgen. Door te focussen op het positieve, door verandering van de lens waar we door kijken, kan je succes en geluk een niveau hoger brengen. Dit is voor negentig procent te beïnvloeden door hoe jouw brein de wereld ziet. Slechts tien procent is bepaald door de externe werkelijkheid. 

Dopamine

Achor gaat verder: slechts 25 procent van je werksucces is afhankelijk van IQ, de andere 75 procent wordt bepaald door optimisme, je sociale vangnet en vermogen om stress als een uitdaging te zien. Meestal wordt de volgende fout gemaakt: je denkt: ‘Als ik harder werk, word ik succesvoller en dan ben ik gelukkiger’. Vervolgens ga je harder werken, kom je een stap verder en streef je opnieuw naar een hoger doel. Het geluk blijft altijd aan de andere kant van de prestatie. Maar deze formule moet je omdraaien: als je je richt op het positieve dan komt er dopamine vrij in je brein, wat je gelukkiger maakt, alle leersystemen in je brein opengooit en zo word je vanzelf ook succesvoller. 

Hij heeft praktische tips, die ik al een tijdje (maar niet altijd) uitvoer. In een experiment heeft hij mensen voor 21 dagen de volgende vijf acties laten doen. Op deze manier kan je al een positiever en succesvoller leven leiden. Let op: dit kost je maar een paar minuten per dag. 

  1. Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent

  2. Schrijf elke dag iets positiefs op dat je de afgelopen 24 uur hebt meegemaakt

  3. Doe lichamelijke oefeningen (dit zou de twee minuten per dag kunnen doen overschrijden)

  4. Doe aan meditatie (om het streven naar multitasken tegen te gaan)

  5. Stuur 1 positieve boodschap per dag aan iemand in je netwerk, een compliment of bedankje

Doe je deze vijf dingen elke dag voor de duur van slechts drie weken, dan conditioneer je je brein en heb je een gewoonte gemaakt van het kijken door een positieve lens. Op deze manier kan je de formule omdraaien en ga je vanzelf ook beter presteren. Kijk naar het filmpje, doe mee aan het experiment en kijk zelf of het werkt!! Dan ga ik in de tussentijd met mijn onderzoek een topprestatie neerzetten. En uitzieken.

 

 

Reacties

Zwanger zijn is zwaarder naarmate de tijd vordert.

Het lijkt allemaal zo licht, vrolijk en goed. Nu de zes maanden zwangerschap voorbij, het derde trimester is aangebroken. De kilo's die eraan vliegen eisen hun tol. Vooral in de vorm van energie, zodat ik 's avonds alleen nog voor pampus op de bank kan liggen.

Hoe moet dat nou, volgende week, als ik drie avonden verwacht word te functioneren, waarvan twee professioneel in Den Haag? Het is me een raadsel. Dit zijn onafzegbare afspraken.

De moed zakt me nog meer in de schoenen met het theoretisch hoofdstuk voor mijn neus. In theorie is het makkelijk: wat dingen aan passen voor m'n artikel, minor changes staat er, dan gaan ze het publiceren; wat ontwikkelingen beschrijven en een paar keuzes maken voor het theoretisch hoofdstuk; een paar artikelen lezen ter voorbereiding op de Winter Course in Bamberg; twee colleges voor volgende week voorbereiden. Een afvinklijstje.

Maar de praktijk..

Afijn, aan de slag. Wish me luck! 

R


Reacties

Bas Heijne kwam laatst op De Haagse Hogeschool spreken over wereldburgerschap. Voor degenen die er niet bij waren hieronder een samenvatting en mijn korte reflectie op dit vrij lastige begrip. 


De idealen in de jaren ’70 bestonden volgens Bas Heijne uit: eigenbelang ondergeschikt maken aan het algemene belang, afstand nemen van je ‘zuil’, ervoor zorgen dat de kleine wereld waarin je leeft niet als enig ijkpunt wordt gezien en de uitbreiding van empathie voor ‘de ander’. Die idealen zijn later gebureaucratiseerd, verworden tot beleid en regels. 


‘De reacties hierop zijn fel en worden steeds radicaler. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de woede die ontstaat bij het bekendmaken van salarissen van een ‘linkse club’. De felheid waarmee sommigen reageren, komt voort uit een bedreiging van ‘het eigene’. De eigenheid van de ‘gewone man’ staat steeds meer onder druk als hij de idealen niet deelt. De reactie daarop is soms paranoïde.

Eigen werkelijkheden

Bovendien zijn de gemeenschappen die zijn ontstaan te groot. Mensen met meer dan 500 vrienden op Facebook zijn geen uitzondering meer. Zoals Yuval Noah Harari in Sapiens beschrijft, bestaat een gemeenschap maximaal uit 125 mensen. Grotere aantalen kan een groep niet aan. Als de groep groter is, dan heeft de gemeenschap ook een groter verhaal nodig, een mythe. 

Er wordt wel eens beweerd dat men door het internet meer met elkaar in verbinding staat, dat internet verbroedert. Niets is minder waar: het internet polariseert, mensen zoeken eigen groepen op met dezelfde, eigen werkelijkheden.’  

AZC's

Wie voelt zich eigenlijk wereldburger?, vraagt Heijne aan de zaal. Vier mensen steken hun hand op, waaronder de voorzitter van het College van Bestuur. ‘Vaak zijn mensen die zich ‘kosmopoliet’ noemen degenen die veel naar congressen gaan en zich steeds met dezelfde soort mensen ophouden. In feite bewegen deze ‘wereldburgers’ zich in één sociaal milieu. Om uit die bubbel te stappen zouden zij juist moeten communiceren met anderen die buiten de eigenheid liggen, van andere sociale milieus. 

Opstanden tegen nieuwe AZC’s zijn niet fijn, maar testen wel de veerkracht van onze samenleving. Waarom het zo hoog oploopt heeft te maken met de kleine gemeenschap die ‘de wereld’ als vijand ziet. De gedeelde voorgrond is niet wereldburgerschap, maar de nieuwe gemeenschap van mensen met een gedeelde achtergrond, oftewel dezelfde waarden.  

Ryszard Kapuściński

Tot zover het relaas van Bas Heijne. Aan het laatste moest ik denken toen ik op Facebook stuitte op de speeches van Justin Trudeau, de nieuwe premier van Canada. Hij pleit voor diversiteit en het omarmen van ‘de ander’. Zijn ideaal is er één van gedeelde waarden, zonder de klemtoon op iemands achtergrond te leggen. We moeten nieuwkomers insluiten en juist de overeenkomsten benadrukken. 

Een andere parallel vond ik in De Ander van Ryszard Kapuściński. Hierin staan zes lezingen over de ontmoeting met de ander, die hij als de universele en fundamentele ervaring van onze soort beschouwt. Kapuściński wist als correspondent in oorlogsgebieden goed dat een ontmoeting kon uitdraaien op een duel of conflict. De zelfbenoemde ‘onderzoeker van andersheid’ probeert de vraag te beantwoorden hoe je je tegenover de Ander moet opstellen in onze tijd van globalisering, grootscheepse migratie en vluchtelingenstromen. 

Leonard Geluk

Zelf denk ik dat de brug slaan tussen jezelf en de ander, die in een andere ‘sociale bubbel’ leeft, de essentie is van het streven naar wereldburgerschap. Hoe je dat doet? Dat begint bij een beter begrip van wie je zelf bent. Het begint ook met goed luisteren naar de ander, zonder je eigen waarden op te leggen. Wereldburgerschap is een lastig concept, dat meer een proces inhoudt dan iets wat je praktiseert of bent. Begint wereldburgerschap op De Haagse Hogeschool, zoals Leonard Geluk voorstelt? Ik denk eerder daarbuiten, op straat. Bij ontmoetingen met nieuwe Nederlanders, eerder tussen sociale milieus dan erbinnen.


Reacties

Vakantievieren

Na zo’n heerlijke kerstvakantie kan je weer met frisse moed aan het werk. Ten minste, als je de goede soort vakantie geniet. Maar hoe doe je dat? En: hoe houd je die frisse moed vast? 

Op vakantie dien je afstand te nemen van je werk om goed tot rust te kunnen komen, zegt men. Niet alleen voor je gezondheid en gezin, ook voor het opbouwen van een goede werklust is rust cruciaal. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het beter is om meerdere korte vakanties te houden, dan enkele langere per jaar. Hierover publiceerde Jessica de Bloom in haar proefschrift in 2012.

Werkstress
Zij onderzocht het welbevinden, de gezondheid en activiteiten en ervaringen vóór, tijdens en na drie verschillende soorten vakanties: korte vakanties in eigen land (4-5 dagen), wintersport (9 dagen) en zomervakanties (23 dagen). Haar conclusie: om echt goed te kunnen ontspannen moet je vooral plezier hebben, mentaal afstand nemen van je werk en zelf kunnen bepalen wat je doet. Bovendien is vakantie vieren een bindmiddel. Het kan relaties versterken en gezamenlijke herinneringen creëren die heel lang meegaan. 


Maximale ontspanning wordt bereikt vanaf de achtste dag van de vakantie. Meestal is binnen een week na thuiskomst de werkstress weer terug. De duur en de aard van de vakantieactiviteiten hebben geen invloed op het langer vasthouden van het vakantiegevoel. Het maakt niet uit hoe lang je op vakantie gaat, als je terugkomt is het werk weer even zwaar. Het is dus beter om meerdere keren per jaar kort weg te gaan, dan één of twee keer lang, aldus De Bloom. 

Adviezen
Zij geeft ook adviezen: ga sporten na je laatste werkdag om te voorkomen dat je meteen de ‘vrijetijdsziekte’ krijgt; last van hoofdpijn, misselijkheid en griepverschijnselen bij plotseling stoppen met hard werken. Gebruik de shampoo die je op vakantie had ook thuis. Dan roep je automatisch het vakantiegevoel weer op. Koester je vakantie-ervaringen, door samen de voorpret en herinneringen te beleven. Verzorg je lichaam. 


Wat mij helpt om het vakantiegevoel weer op te roepen, is tweemaandelijks een massage inplannen tijdens werktijd. Een half uurtje ertussenuit. Dit is bedoeld om ons vitaal te houden en aftrekbaar, een aanrader dus! In de weekenden een dagje naar de sauna, sporten, ’s avonds niet werken, maar de gezelligheid opzoeken met geliefde(n). En het internet mag ook wel eens uit. 

Houdbaar vakantiegevoel
In de eerste week van de vakantie heb ik altijd de behoefte om zaken af te ronden en op die manier werk in vakantie over te laten gaan. Werkzaamheden in het buitenland doen helpen mij ook. Een Winter School, uitwisseling, congres of onderzoeksweek zijn voor mij welkome afwisselingen. Maar of ik daarmee ook volledig ontspan? 


Misschien behoor ik wel tot het type workaholic light, maar ik denk dat mentaal afstand nemen van werk vooral van belang is als je eraan toe bent. Een voor mij geruststellende conclusie van De Blooms boek is dan ook dat vrijwillig werken op vakantie (zo’n 20 à 25 procent werkt 1 à 2 uur per dag) geen negatieve invloed heeft op het welbevinden. 

Ik wens iedereen het beste voor 2016 en veel lang houdbaar vakantiegevoel toe!

Reacties

Internationalisering vs comfortzone

Internationalisering is een speerpunt van De Haagse Hogeschool. Maar studenten ertoe bewegen om naar het buitenland te gaan, blijkt lastig. Wat te doen?Toen ik van de middelbare school afkwam, kon ik niet wachten om naar het buitenland te gaan. Op mijn 19 de maakte ik een reis van acht maanden door India en Zuid-Oost Azië, tijdens mijn studie woonde ik een half jaar in het Verenigd Koninkrijk en daarna nog een jaar in Spanje. Buitenlandervaring vormt je, is goed voor je zelfkennis en je CV, bovendien is het gewoon leuk. Ik herinner me nog levendig de ritjes per rikshaw (taxibrommer) door de Indiase stad Agra, het zonder geld staan op de grens van Maleisië en Indonesië, de livemuziek in de pubs van Wales en de hilarische misverstanden in Madrid vanwege mijn onbegrijpelijke Spaans. 

Niet één
De SEN Stichting, opgericht door lector Joris Voorhoeve, houdt zich bezig met internationale vraagstukken zoals armoedebestrijding en conflictpreventie. Stagiaires en ex-SEN’ers hebben ook veel buitenlandervaring en deelden die op 30 november. Ze vertelden over doorstuderen na de bachelor, ‘job hunten’ én hun avonturen. 

Het leek mij nuttig voor studenten om hier naartoe te gaan en ik deed een oproep bij onze opleiding Bedrijfskunde MER (BKM). Er was eten en drinken, leuk voor onze derde- en vierdejaars. Dacht ik. Er kwam niet één aanmelding binnen. Het zette me aan het denken.

Avontuurlijke studenten
Van de jaarlijks 171 derde- en vierdejaars BKM-studenten gaan er hooguit tien naar het buitenland om stage te lopen of een minor te volgen. We doen ons best om deze activiteiten aan te moedigen, er zit ook een stijgende lijn in, maar toch blijft het aantal laag. 

Daar zijn verschillende oorzaken voor. Studenten staan onder druk vanwege het leenstelsel. Ze willen zich in het derde jaar richten op een stage en een baan in Nederland, waar ze hun toekomst zien. Ze hebben bijbanen die ze niet voor een half jaar willen opzeggen. Verplichtingen aan het thuisfront weerhouden hen. Dat is typerend voor de generatie Y: ze is moe van excellentiedruk, doet graag normaal en daarmee gek genoeg. Er zijn natuurlijk wel meer avontuurlijke studenten, maar die gaan over het algemeen geen Bedrijfskunde MER studeren, maar European Studies of IBMS. Die van ons blijven liever in de comfortzone.

Blijven stimuleren
Internationaliseren kan natuurlijk ook dichtbij huis. In ons Instellingsplan staat dat mondiale vaardigheden, houding, en kennis van ontwikkelingen elders in de wereld cruciaal zijn. Toch zijn die tools anders dan internationale ervaring. Studenten die elders hebben gewerkt, hebben meer kans op een goede baan. Of, in de woorden van de directeur van Startersbureau BCR: ‘Wie in het buitenland heeft gewerkt proeft anders, analyseert anders. Je ogen gaan open en je kunt voortaan gemakkelijker zaken doen. Je wordt een andere Nederlander.’

Mijn conclusie: we moeten, naast het aanleren van internationale vaardigheden en kennis, studenten blijven stimuleren om op reis te gaan. Ook als ze dit in eerste instantie niet willen.

 
Met de groeten uit Genève:

Reacties

Veranderingen

Een leven kan in één klap veranderen. Ten goede of ten slechte: bijvoorbeeld door een zwangerschap, geboorte, huwelijk, verhuizing, nieuwe baan of het overlijden van een naaste. Soms vallen er drie klappen tegelijk. 

Sinds maandag 9 november ga ik als getrouwde vrouw door het leven. Het is niet zo dat ik ook van naam verander, maar het is wel een mijlpaal waar niemand omheen kan. Het begon als een administratieve keuze: we hebben een zoontje en bij trouwen is in één keer alles geregeld. Het groeide van niets uit tot iets groots. Komend weekend geven we een feest waar we twee jurken, twee pakken, meer dan honderd mensen en grote vaten bier en wijn voor hebben besteld. 


Gelukkig, zo legt Jenna McCarthy in haar TED-talk uit, leidt trouwen tot een gezonder, rijker en langer leven. Ingrediënten voor een gelukkig huwelijk zijn, volgens haar: de vrouw is knapper dan de man, een focus op het positieve, de man doet (een deel van) het huishouden waardoor zij hem meer aantrekkelijk vindt, er meer seks plaatsvindt en hij haar liever behandelt. En oh ja, samen alcohol drinken helpt ook.

Vurig

Dat laatste zal tijdens dit huwelijksfeest niet gaan, vanwege een bijkomende mijlpaal: we zijn in verwachting van de tweede. Dat ‘in verwachting zijn’ neemt mijn hoofd heel letterlijk. Hoewel mijn vriend – eh, mijn man - er nuchter onder is en niet op de zaken vooruitloopt, ben ik mij voorstellingen aan het maken van de twee kinderen samen, hoe we het huis zullen moeten verbouwen en wat de consequenties zijn voor werk. 

Niet alleen deze levensmijlpalen, maar ook het overlijden van een collega bij het Lectoraat Internationale Vrede, Recht en Veiligheid voltrok zich onlangs. Op 25 oktober stierf de slimme, lieve en dappere vrijwilligster Joanette van der Mey. Zij hielp met schrijven en redigeren en was de coördinator van ons ‘ Handboek Internationale Betrekkingen’ (werktitel) onder leiding van lector Joris Voorhoeve. Zij vergaderde sinds 2011 vurig mee over de inhoud van dit leerboek. Het noodzakelijke hogeschoolbrede project gaat over het ontstaan en de toekomst van onze globaliserende wereld en hoe studenten daarmee om kunnen of zouden moeten gaan.

Dood

Hoeveel transformaties kan een mens in een korte periode aan? Niet alleen in de mondialiserende wereld, maar ook in het klein, waarin de dood, nieuw leven en een ‘verbinding tot de dood’ hand in hand kunnen gaan? Verhuizen en een nieuwe baan en mijn lijstje zou compleet zijn. 

Volgens Ben Tiggelaar moeten we veranderingen zien als een doorlopend experiment waarbij het vooral draait om leren. Veel mensen zijn gericht op het belang van prestaties, terwijl de snelste weg naar een prestatie juist met een omweg gaat, door vallen en opstaan. Ik denk dat zo’n omweg ook geldt voor levensmijlpalen als een geboorte, huwelijk en (het verwerken van) de dood. Stap voor stap dingen uitproberen, fouten maken, bijsturen en experimenteren. Gun jezelf een omweg!

 

 

Dit stuk is te vinden op de HHS website van LINK: http://link.hhs.nl/blogs?p_itm_id=100962 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl