Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
DEEL 3: Almere Strand
Dit is deel 3 van een serie over 'Plaatsen waar ik nog nooit was geweest'. Met enige regelmaat vertrek ik naar een plaats, bij voorkeur alleen, doe daar iets cultureels en schrijf er een verhaaltje over. Op zaterdag 24 september 2011 was ik op Almere Strand.

Kinderen spelen op een soort dynosaurus. Het is een weekend Indian Summer, rond de 22 graden, eind september. We zijn in de eend, 2CV6, met open dak erop uitgegaan. Volgens mij ben ik hier nog nooit geweest.
 
 

We gingen vroeger, in mijn jeugd, wel eens naar zo'n strandje, maar het lijkt me sterk als dat precies dit strand was. In elk geval waren mijn ouders nog bij elkaar en had ik met mijn broer (twee jaar ouder) nog nauwelijks ruzie. We hadden een rubber bootje dat nieuw was, maar al de eerste dag door een enge pitbull-terriër, met een al even eng baasje, werd stukgebeten.
Ik weet nog goed dat we diezelfde avond terugreden en een kleine botsing hadden met iemand die achterop de auto klapte en die slaande ruzie met mijn vader kreeg. Of het echt op dezelfde dag gebeurde weet ik niet meer.
In mijn herinnering was het dezelfde man van de pitbull-terriër die achterop onze auto reed. Maar misschien reden we zelf wel tegen zíjn auto aan. In elk geval was het een nogal hectisch uitje op een warme zomeravond, in het weekend, ergens in de jaren '80.
 
Nu is alles anders. Op het terras van Strandpaviljoen Di Lago is een tiental tafels bezet. Vroeger was hier geen terras, en zeker geen mediterraans aandoend terras met een Italiaanse naam.
Stellen die een patatje eten en een biertje drinken, of een cappuccino, hangen rond. Wij zitten met onze iPhones, waar e-mails op aankomen en waar we foto's op bekijken. Geen pitbulls in de buurt, geen rubber bootjes op het water. 
 
Een man drinkt een Ice Tea, leest De Telegraaf en rookt een Marlboro-light-sigaret. Een oud stel naast ons praat over het weer en over familie. Niets is veranderd en toch is alles anders. Volgens mij ben ik hier nog nooit geweest.

 
 

Reacties

Goebe op 25-09-2011 16:29
Leuk stuk! X
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl