Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Veranderingen

Veranderingen

Een leven kan in één klap veranderen. Ten goede of ten slechte: bijvoorbeeld door een zwangerschap, geboorte, huwelijk, verhuizing, nieuwe baan of het overlijden van een naaste. Soms vallen er drie klappen tegelijk. 

Sinds maandag 9 november ga ik als getrouwde vrouw door het leven. Het is niet zo dat ik ook van naam verander, maar het is wel een mijlpaal waar niemand omheen kan. Het begon als een administratieve keuze: we hebben een zoontje en bij trouwen is in één keer alles geregeld. Het groeide van niets uit tot iets groots. Komend weekend geven we een feest waar we twee jurken, twee pakken, meer dan honderd mensen en grote vaten bier en wijn voor hebben besteld. 


Gelukkig, zo legt Jenna McCarthy in haar TED-talk uit, leidt trouwen tot een gezonder, rijker en langer leven. Ingrediënten voor een gelukkig huwelijk zijn, volgens haar: de vrouw is knapper dan de man, een focus op het positieve, de man doet (een deel van) het huishouden waardoor zij hem meer aantrekkelijk vindt, er meer seks plaatsvindt en hij haar liever behandelt. En oh ja, samen alcohol drinken helpt ook.

Vurig

Dat laatste zal tijdens dit huwelijksfeest niet gaan, vanwege een bijkomende mijlpaal: we zijn in verwachting van de tweede. Dat ‘in verwachting zijn’ neemt mijn hoofd heel letterlijk. Hoewel mijn vriend – eh, mijn man - er nuchter onder is en niet op de zaken vooruitloopt, ben ik mij voorstellingen aan het maken van de twee kinderen samen, hoe we het huis zullen moeten verbouwen en wat de consequenties zijn voor werk. 

Niet alleen deze levensmijlpalen, maar ook het overlijden van een collega bij het Lectoraat Internationale Vrede, Recht en Veiligheid voltrok zich onlangs. Op 25 oktober stierf de slimme, lieve en dappere vrijwilligster Joanette van der Mey. Zij hielp met schrijven en redigeren en was de coördinator van ons ‘ Handboek Internationale Betrekkingen’ (werktitel) onder leiding van lector Joris Voorhoeve. Zij vergaderde sinds 2011 vurig mee over de inhoud van dit leerboek. Het noodzakelijke hogeschoolbrede project gaat over het ontstaan en de toekomst van onze globaliserende wereld en hoe studenten daarmee om kunnen of zouden moeten gaan.

Dood

Hoeveel transformaties kan een mens in een korte periode aan? Niet alleen in de mondialiserende wereld, maar ook in het klein, waarin de dood, nieuw leven en een ‘verbinding tot de dood’ hand in hand kunnen gaan? Verhuizen en een nieuwe baan en mijn lijstje zou compleet zijn. 

Volgens Ben Tiggelaar moeten we veranderingen zien als een doorlopend experiment waarbij het vooral draait om leren. Veel mensen zijn gericht op het belang van prestaties, terwijl de snelste weg naar een prestatie juist met een omweg gaat, door vallen en opstaan. Ik denk dat zo’n omweg ook geldt voor levensmijlpalen als een geboorte, huwelijk en (het verwerken van) de dood. Stap voor stap dingen uitproberen, fouten maken, bijsturen en experimenteren. Gun jezelf een omweg!

 

 

Dit stuk is te vinden op de HHS website van LINK: http://link.hhs.nl/blogs?p_itm_id=100962 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl