Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Internationaliseren!

Internationalisering vs comfortzone

Internationalisering is een speerpunt van De Haagse Hogeschool. Maar studenten ertoe bewegen om naar het buitenland te gaan, blijkt lastig. Wat te doen?Toen ik van de middelbare school afkwam, kon ik niet wachten om naar het buitenland te gaan. Op mijn 19 de maakte ik een reis van acht maanden door India en Zuid-Oost Azië, tijdens mijn studie woonde ik een half jaar in het Verenigd Koninkrijk en daarna nog een jaar in Spanje. Buitenlandervaring vormt je, is goed voor je zelfkennis en je CV, bovendien is het gewoon leuk. Ik herinner me nog levendig de ritjes per rikshaw (taxibrommer) door de Indiase stad Agra, het zonder geld staan op de grens van Maleisië en Indonesië, de livemuziek in de pubs van Wales en de hilarische misverstanden in Madrid vanwege mijn onbegrijpelijke Spaans. 

Niet één
De SEN Stichting, opgericht door lector Joris Voorhoeve, houdt zich bezig met internationale vraagstukken zoals armoedebestrijding en conflictpreventie. Stagiaires en ex-SEN’ers hebben ook veel buitenlandervaring en deelden die op 30 november. Ze vertelden over doorstuderen na de bachelor, ‘job hunten’ én hun avonturen. 

Het leek mij nuttig voor studenten om hier naartoe te gaan en ik deed een oproep bij onze opleiding Bedrijfskunde MER (BKM). Er was eten en drinken, leuk voor onze derde- en vierdejaars. Dacht ik. Er kwam niet één aanmelding binnen. Het zette me aan het denken.

Avontuurlijke studenten
Van de jaarlijks 171 derde- en vierdejaars BKM-studenten gaan er hooguit tien naar het buitenland om stage te lopen of een minor te volgen. We doen ons best om deze activiteiten aan te moedigen, er zit ook een stijgende lijn in, maar toch blijft het aantal laag. 

Daar zijn verschillende oorzaken voor. Studenten staan onder druk vanwege het leenstelsel. Ze willen zich in het derde jaar richten op een stage en een baan in Nederland, waar ze hun toekomst zien. Ze hebben bijbanen die ze niet voor een half jaar willen opzeggen. Verplichtingen aan het thuisfront weerhouden hen. Dat is typerend voor de generatie Y: ze is moe van excellentiedruk, doet graag normaal en daarmee gek genoeg. Er zijn natuurlijk wel meer avontuurlijke studenten, maar die gaan over het algemeen geen Bedrijfskunde MER studeren, maar European Studies of IBMS. Die van ons blijven liever in de comfortzone.

Blijven stimuleren
Internationaliseren kan natuurlijk ook dichtbij huis. In ons Instellingsplan staat dat mondiale vaardigheden, houding, en kennis van ontwikkelingen elders in de wereld cruciaal zijn. Toch zijn die tools anders dan internationale ervaring. Studenten die elders hebben gewerkt, hebben meer kans op een goede baan. Of, in de woorden van de directeur van Startersbureau BCR: ‘Wie in het buitenland heeft gewerkt proeft anders, analyseert anders. Je ogen gaan open en je kunt voortaan gemakkelijker zaken doen. Je wordt een andere Nederlander.’

Mijn conclusie: we moeten, naast het aanleren van internationale vaardigheden en kennis, studenten blijven stimuleren om op reis te gaan. Ook als ze dit in eerste instantie niet willen.

 
Met de groeten uit Genève:

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl