Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Vakantievieren

Vakantievieren

Na zo’n heerlijke kerstvakantie kan je weer met frisse moed aan het werk. Ten minste, als je de goede soort vakantie geniet. Maar hoe doe je dat? En: hoe houd je die frisse moed vast? 

Op vakantie dien je afstand te nemen van je werk om goed tot rust te kunnen komen, zegt men. Niet alleen voor je gezondheid en gezin, ook voor het opbouwen van een goede werklust is rust cruciaal. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het beter is om meerdere korte vakanties te houden, dan enkele langere per jaar. Hierover publiceerde Jessica de Bloom in haar proefschrift in 2012.

Werkstress
Zij onderzocht het welbevinden, de gezondheid en activiteiten en ervaringen vóór, tijdens en na drie verschillende soorten vakanties: korte vakanties in eigen land (4-5 dagen), wintersport (9 dagen) en zomervakanties (23 dagen). Haar conclusie: om echt goed te kunnen ontspannen moet je vooral plezier hebben, mentaal afstand nemen van je werk en zelf kunnen bepalen wat je doet. Bovendien is vakantie vieren een bindmiddel. Het kan relaties versterken en gezamenlijke herinneringen creëren die heel lang meegaan. 


Maximale ontspanning wordt bereikt vanaf de achtste dag van de vakantie. Meestal is binnen een week na thuiskomst de werkstress weer terug. De duur en de aard van de vakantieactiviteiten hebben geen invloed op het langer vasthouden van het vakantiegevoel. Het maakt niet uit hoe lang je op vakantie gaat, als je terugkomt is het werk weer even zwaar. Het is dus beter om meerdere keren per jaar kort weg te gaan, dan één of twee keer lang, aldus De Bloom. 

Adviezen
Zij geeft ook adviezen: ga sporten na je laatste werkdag om te voorkomen dat je meteen de ‘vrijetijdsziekte’ krijgt; last van hoofdpijn, misselijkheid en griepverschijnselen bij plotseling stoppen met hard werken. Gebruik de shampoo die je op vakantie had ook thuis. Dan roep je automatisch het vakantiegevoel weer op. Koester je vakantie-ervaringen, door samen de voorpret en herinneringen te beleven. Verzorg je lichaam. 


Wat mij helpt om het vakantiegevoel weer op te roepen, is tweemaandelijks een massage inplannen tijdens werktijd. Een half uurtje ertussenuit. Dit is bedoeld om ons vitaal te houden en aftrekbaar, een aanrader dus! In de weekenden een dagje naar de sauna, sporten, ’s avonds niet werken, maar de gezelligheid opzoeken met geliefde(n). En het internet mag ook wel eens uit. 

Houdbaar vakantiegevoel
In de eerste week van de vakantie heb ik altijd de behoefte om zaken af te ronden en op die manier werk in vakantie over te laten gaan. Werkzaamheden in het buitenland doen helpen mij ook. Een Winter School, uitwisseling, congres of onderzoeksweek zijn voor mij welkome afwisselingen. Maar of ik daarmee ook volledig ontspan? 


Misschien behoor ik wel tot het type workaholic light, maar ik denk dat mentaal afstand nemen van werk vooral van belang is als je eraan toe bent. Een voor mij geruststellende conclusie van De Blooms boek is dan ook dat vrijwillig werken op vakantie (zo’n 20 à 25 procent werkt 1 à 2 uur per dag) geen negatieve invloed heeft op het welbevinden. 

Ik wens iedereen het beste voor 2016 en veel lang houdbaar vakantiegevoel toe!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl