Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Doe Iets

Doe iets! 

Het nieuws wordt gedomineerd door negativiteit. Brussel, een vliegtuigkaping boven Egypte, de vluchtelingencrises, noem het maar op. Verhalen die een andere kant van het nieuws belichten, behoren niet tot onze dagelijkse kost. NOS-correspondent Rop Zoutberg wilde er een boek over schrijven: hoe de vluchtelingenstromen via Lampedusa Europa binnenkwamen. Maar het boek Hilversum Calling kwam er niet, omdat de aandacht alweer was verplaatst naar vluchtelingenstromen die via Calais de tunnels bestormden en via bootjes Lesbos bereikten. Het werd een longread op Fosfor.  

Het verhaal dat in Italië nog steeds veel vluchtelingen uit Afrika binnenkomen, is geen nieuws meer. Erg, maar niet schokkend genoeg. Dus we lezen er niets over. Het verhaal dat Zoutberg wilde vertellen over een Italiaanse burgemeester die zijn dorp opengooide en iedereen verwelkomde, mocht hij bij de NOS niet kwijt. Andere, meer positieve, initiatieven en beelden willen de Nederlandse nieuwsdiensten niet laten zien.   

Because we carry

Zo zijn er wel meer acties waar we bijna niets over horen. Het Ongekend Bijzonder Festival waar onder andere het Museon aan meedoet in Den Haag, dat verhalen vertelt van vluchtelingen die al jaren geleden naar Nederland kwamen. Hoe zij een verrijking van de stad kunnen zijn. Of het filmproject Dit had ook mij kunnen overkomen, waarin steeds een andere filmmaker een portret maakt van een vluchteling en een BN’er aan het begin zegt: ‘Dit had ook mij kunnen overkomen’.  

Zelf doe ik mee aan een klein initiatief in Amsterdam waarbij we met vluchtelingen leuke dingen doen zoals koken, naar een concert gaan, een Syrische film bekijken of iets gezamenlijks met de vluchtelingenkinderen en die van ons. Om ze te helpen integreren. Je hebt Because We Carry, een groep die op Lesbos in actie is en, dichter bij huis, Taskforce Vluchtelingen Hoger Onderwijs, een initiatief van De Haagse om, samen met anderen, vluchtelingenstudenten te helpen. 

Wubbo

Aan de ene kant moet nieuws schokkend zijn en niet iets ‘ouds’, aan de andere kant mag het niet gaan over goede initiatieven, de welwillendheid van (vaak jonge) mensen om iets te doen aan alle ellende en de koppen bij elkaar te steken. Natuurlijk hoor of lees je er wel íets over, maar het blijft onderbelicht. En dat terwijl je wel iets kunt doen aan alle ellende in onze wereld. 

Ter afsluiting, een oproep van onze astronaut Wubbo Ockels, die op zijn sterfbed aanspoorde tot het doen van iets kleins. ‘Elke bijdrage, hoe klein ook, is belangrijk,’ zei hij vlak voor hij stierf aan een agressieve vorm van nierkanker. Doe iets. Tegen het aftakelen van de wereld. Om de mensheid te redden, de wereld te verduurzamen. Neem zonnepanelen, een elektrische auto, of, goedkoper: recycle, vlieg minder, consuminder. Of doe mee aan een van de bovengenoemde projecten. Doe iets! 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl