Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Leesvoer voor de zomer

Voor de meesten van jullie, lezers van mijn blog, is de eindejaarssprint begonnen. Nog eventjes en dan begint de vakantie. Voor mij is de vakantie er al, dat wil zeggen, we zijn op vakantie in Frankrijk voor het laatste staartje van mijn bevallingsverlof. Tussen het verschonen van luiers en kindjes voederen door, lezen we. Veel.

Omdat jullie hoofd er waarschijnlijk niet naar staat om boeken uit te zoeken voor de vakantie, hier alvast een paar aanraders om deze zomer mee te nemen. Zelf ben ik met de zwaarste boeken begonnen, om steeds lichtere te lezen en beetje bij beetje meer te ontspannen. Maar je kunt het natuurlijk ook andersom doen: direct in de ontspanningsmodus en dan gaandeweg de kost iets verzwaren. Lees dan in omgekeerde volgorde.

World Order van Henry Kissinger is een aanrader. Voor wie liever Nederlands leest, er is net een goede vertaling uit: Wereldorde. Als voormalig Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken weet Kissinger als geen ander de machtsbalansen in de wereld te beschrijven. Volgens hem leven we in de post-post-Koude Oorlogstijd, een periode waarin oude mondiale omgangsregels niet meer gelden. Interessant en zeer goed geschreven boek, voor als je meer wilt weten over de uitdagingen waar de huidige wereldpolitiek tegenaan loopt.

Het inmiddels zes jaar oude HhhH – Himmlers hersens heten Heydrich – heb ik in één ruk uitgelezen. Geweldig geschreven, bij vlagen grappig en ontzettend, bizar en adembenemend. De Franse Laurent Binet neemt je mee in zijn zoektocht naar bronnen over de aanslag ‘Operatie Anthropoid’ op Reinhard Heydrich en raakt zo bezeten van zijn zoek- en schrijfproces, dat je als lezer zowel in onze eigen tijd als in die van de Tweede Wereldoorlog leeft. Een must.

Om bij die oorlog te blijven, ben ik nu bezig met Sebastian Faulks’ ‘Waar mijn hart ooit klopte’ - Where my heart used to beat. Lees het in het Engels; ik heb spijt dat ik de Nederlandse vertaling lees. Het gaat over een Britse dokter die een brief krijgt van een oude man die woont op een eiland voor de Franse Rivièra en die meer weet over de oorlogstijd van zijn vader. Het is een ontroerend verhaal van een hartstochtelijke maar schijnbaar onmogelijke liefde. Ik ken de auteur van Birdsong over de Eerste Wereldoorlog, het mooiste boek dat we ooit voor onze Engelse boekenclub lazen. En dat zegt wat: we hebben nu in vijf jaar al 36 Engelse werken verslonden.

A brief history of time van Stephen Hawking, minder zwaar maar wel diep, gaat over grote theorieën over de kosmos van Newton tot Einstein, van de Oerknal tot zwarte gaten. We worden meegenomen door het briljante brein van de auteur. Internationale bestseller. Vervolgens Hamlet, natuurlijk eigenlijk een toneelstuk en verplichte kost voor onze boekenclub, dus die kunnen jullie overslaan. 

Dan nog twee boeken voor een lach en een traan, geheel afgaand op de goede besprekingen en boekverkopers: Jess Walter’s Schitterende Ruïnes over een onverwoestbare liefde. Setting: Italië en Hollywood; 1962 en vijftig jaar later. Als laatste het net verfilmde boek Me before You van Jojo Moyes, Britse journaliste. Het ziet er aan de buitenkant uit als een streekroman, maar het is een waanzinnig ontroerende pageturner. Eerst het boek lezen, dan naar de film.

Inmiddels is mijn man een terugkerende bijenkolonie aan het wegjagen uit een van de raamkozijnen van ons Franse huis. En ik maar mijmeren over gelezen of te lezen boeken. Tijd voor actie dus, veel leesplezier op vakantie straks!

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl