Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Betaalmuur

In de NRC van 5 augustus klaagde columnist en microbiologe Rosanne Hertzberger over dat 'al dat onderzoek achter een betaalmuur' wordt geplaatst. Ook ik ken de makken daarvan. Mijn recentste artikel kan alleen gelezen worden via Researchgate als je daar met mij bevriend bent, of als je 33 euro betaalt op de website van Taylor & Francis Group. Absurd eigenlijk. Ik ben ook voor online access: transparant maken die wetenschap. 

Anderzijds, als je lid bent van een Universiteitsbibliotheek, als particulier kost dit ongeveer 20 euro per jaar, dan kan je wel alle artikelen lezen in de UB. Je kunt ze daar ook printen. Bij universiteiten en hogescholen hebben de bibliotheken abonnementen en kan je terecht. Nu begrijp ik dat het lastig is als je niet in de buurt woont, maar hee, spring op de fiets of in de auto en maak er een gewoonte van iets in de bieb op te zoeken. Lekker ouderwets. 

Dit brengt mij op het idee om mee te doen aan de 21dagen-niet-klagen-challenge. Ik hoorde erover en zag dit filmpje op YouTube van Will Bowen van de Complaint Free World beweging. Lijkt me een uitdaging. Het schijnt hem 7 maanden gekost te hebben om 21 dagen achter elkaar niet te klagen. Zo moeilijk is het. Je kunt dus wel 'als constatering' zeggen "het regent" maar niet "hè wat vervelend, het regent". Of je kunt zeggen "er zijn veel files vandaag" maar niet "echt irritant, al die files vandaag!".

Ben benieuwd of het lukt. Als je erop gaat letten, valt meteen op hoeveel mensen om je heen klagen. Het heeft vast een functie, maar het mag van mij minder.

Het ga je goed mensen, ik ga weer even iets schrijven wat waarschijnlijk achter een betaalmuur komt. 

Au revoir


Rosa
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl