Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Deadlines en mini-deadlines

 

Onderzoek doen gaat niet over rozen. Op de minst optimistische dagen zou je kunnen zeggen dat een onderzoeker zich voortsleept van deadline naar deadline. Een handige tip is om grote klussen op te delen in hapklare brokjes. Zo ontstaan er deadlines, quasi-deadlines en minideadlines.

Wie mij een beetje kent, weet dat ‘deadline’ mijn middelste naam is: Rosa Sara Deadline Groen. Op een willekeurige dag aan de telefoon: ‘Nee ik kan niet want ik heb een deadline’. De ander: ‘Maar jij hebt toch altíjd een deadline?’. Ja, mijn leven wordt al jaren gedomineerd door deadlines. Die houden mij scherp.

Een combinatie van onderzoek en onderwijs is de bron van die vele deadlines. Voor een conferentie in Antwerpen moest deze week een paper ingediend, over een paar weken gaan de tentamens de deur uit, eind november het tweede concepthoofdstuk van mijn dissertatie.

Red de tijd
Van minideadline spring je naar een conceptdeadline, vervolgens naar een deadline waarna echt verder geen leven bestaat. Op de hulp-tool voor het juist besteden van tijd, een programma dat symbolisch RescueTime heet, kom ik citaten erover tegen van beroemde mensen. “It is not enough to be busy… The question is: what are we busy about?” (Henry David Thoreau), "Work is the greatest thing in the world, so we should always save some of it for tomorrow" (Don Herold) en een van mijn favorieten: “I love deadlines. I like the whoosing sound they make as they fly by” (Douglas Adams).

Met een druk op de knop heb ik zulke citaten gedeeld op Twitter, vlak voor de website geblokkeerd wordt door de betaalde versie van RescueTime. Dat programma houdt bij hoe lang je bezig bent in een hoog productieve stand (in Word of andere creërende programma’s), productieve (mail), afleidende (zelf te kiezen websites) of zeer-afleidende (sociale media). Als je op de Get Focused knop drukt en dan blokkeert het voor bepaalde tijd alle super afleidende sites. Voor mij ideaal, al kost het natuurlijk wel weer tijd om alles in te stellen. 

Uitdaging
In de vakantie heb ik doorgewerkt, net als veel van mijn collega’s. Even op de telefoon een potje WordFeud doen of appen in de trein zit er voor mij niet in. Etentjes worden vaak afgezegd en eens per drie weken plan ik een ‘weekend niets’ om bij te komen. (Ovidius zei het al: "Take rest; a field that has rested gives a bountiful crop.") 

Het heeft ook voordelen, zo druk zijn met van alles. Het houdt je van de straat, je hebt voorbeelden ‘uit de praktijk’ die je in de lessen kunt gebruiken en als je eenmaal in de flow zit, merk je dat niet alleen het werk heel intens wordt, maar alle dingen die je doet met een soort super-concentratie gepaard gaan.

Het combineren van onderzoek en onderwijs is en blijft een uitdaging, los van andere dingen die een persoon bezighouden. Naast het indelen van tijd is het cruciaal dat studenten ervan kunnen leren. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, kom naar de ‘XChange’ sessie van Arjan Mulder en ondergetekende, op het Think Festival op De Haagse Hogeschool. Op 3 november, 14 uur in de Pressure Cooker, OV.0.37.

Nog eentje dan: "Time isn't the main thing. It's the only thing." (Miles Davis).Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl