Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Persoonsgebonden onderwijs

We moeten op De Haagse Hogeschool stoppen met

rendementsdenken. Tailor-made programma’s aanbieden werkt beter

voor iedereen. Houd de lat hoog!

Een (te groot) aantal studenten kan in het vierde jaar nog steeds geen rapport in behoorlijk Nederlands schrijven, geen gedegen woordje Engels spreken, laat staan een professioneel advies geven. Dit is een probleem. We moeten bij De Haagse de lat hoog houden en het niet erg vinden dat er in het selectiejaar veel uitval is.

Selectiejaar
In het eerste jaar moet de selectie plaatsvinden en dat gaat niet altijd goed. Het eerste jaar moet moeilijk zijn, een schifting waar geen zwakke broeders tussendoor glippen. Te vaak strijken wij met de hand over het hart en geven die sympathieke student nog een kans. We moeten streng doch rechtvaardig zijn!

Het is noodzaak dat de beste en meest ervaren docenten zich op het eerste jaar richten. Zij die veel ervaring hebben met studenten en van tevoren kunnen zien waar potentie zit, of de student op de goede plek zit en het niveau van de opleiding aankan.

Uitval
Een gevolg van strenge selectie is veel uitval in het eerste jaar. Daar moeten we niet bang voor zijn; als bij onze (Bedrijfskunde MER-)opleiding een goede vijftig procent van de studenten overblijft kan je daarmee verder en lever je betere studenten af. Kwaliteit kost nu eenmaal geld.

We moeten daarom stoppen uitval te zien als het bewijs van laag studiesucces. Een deel van de studenten die uitvallen gaat naar de universiteit na het eerste jaar. Een gebrek aan succes? Een ander deel vindt een baan of een andere studie. Prima toch? We moeten de ernst van uitval niet overdrijven, vindt ook Jan van Zijl, voormalig voorzitter van de MBO-raad.

Doorstroom
Er wordt vaak gewezen naar het lage niveau van de (mbo-)instroom. Echter, dat doet de vaak gemotiveerde mbo’er onvoldoende recht. Er zijn zoveel succesverhalen van mbo’ers die na het hbo doorstuderen of een eigen bedrijf beginnen. Er zijn net zoveel gevallen bekend van havisten die op het hbo weinig uitvoeren en ongemotiveerd rondlopen.

Tailor-made
Met de diversificatie van onze studentenpopulatie moeten we ook meer divers onderwijs aanbieden. De één is slecht in Nederlands of wiskunde maar kan goed samenwerken, de ander heeft precies tegenovergestelde kwaliteiten. Zij kunnen juist van elkaar leren. Bied de één deficiëntieonderwijs aan, liefst verplicht en buiten normale lesuren, coach de ander in samenwerken.

Willen we de lat hoog houden, dan moeten we aansturen op motivatie, hoge eisen blijven stellen en studenten wegsturen als ze het niet aankunnen. Als zij blijven hangen, is dat voor niemand goed. De student die het eigenlijk niet aankan, zal op zijn tenen moeten blijven lopen, trekt het niveau omlaag, waardoor anderen zich gaan vervelen. Kortom: richt de programma’s meer tailor-made in.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl