Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Het taalgebruik van onze zoon 1

Het is een cliché, maar je moet de dingen die je peuter zegt opschrijven. Dat ga ik hieronder snel doen, dus vergeef me het vlugge karakter van dit blog.

Hij heet Japi en vraagt nu (3,3 jaar) veel 'Waarom?'. Niet op de zinnen waar je het verwacht, maar juist op hele normale uitspraken, als 'We gaan nu boodschappen doen'. Verder praat hij sinds twee weken heel netjes, en spreekt hij elke 'n' uit aan het einde van elk woord: 'Wil je met mij dit boek lezennn?', 'Zullenn we voetballenn?', 'Gaann we ontbijtenn?'

Japi heeft ook de neiging om woordgrapjes te maken, die vaak komen van die van zijn vader, zoals 'Joepi! JoePiCi! (UPC)'. Sinds hij Beatlefan is, nu ongeveer een half jaar, komt hij regelmatig met citaten uit liedjes. Als je voorbij loopt en 'Hey' zegt, maakt hij de zin af: 'You got to hide your love away'. Hij zingt ook vaak 'I am the Egg man, I am the Walrus, Koekoekoetjoekoetjoekoetjoetjoe' en 'Help! I need somebody' is zijn favoriet.

Hij heeft ook erg veel interesse in autoriteiten. Los van het schieten dat alleen Lucky Luck en de politie mag doen, volgens hem en zijn vaste oppas Jan, vraagt Japi voortdurend wat de politie ervan zal vinden of zeggen. Niet alleen de politie. Ook Sinterklaas, de Kerstman, de Piloot en Papa. "Wat zegt de politie dan?", "Wat vindt de Kerstman daarvan?" "Wat zegt Sinterklaas dan?" "Wat vindt de Politie? En de Piloot?" Soms is hij zelf even de kerstman.

Verder is hij erg vernuftig en confronterend in zijn taalgebruik. Zegt hij dingen als 'Ik vind O Denneboom lastig', 'Van pappa mag dit niet hè? en 'Mama, heb je te veel gewerkt?', als ik me even niet lekker voel. Ook zag hij laatst aan mij dat ik klaar was met werken. 'Hoe dan?' vroeg ik. 'Aan je hoofd', zei-die. Ik kan nog lang zo doorgaan, maar dit was mijn trigger om weer aan de slag te gaan. Er komt over een paar maanden een update, want zijn taalontwikkeling gaat snel. Ongelofelijk snel. 

Tot dan, of eerder, en een fantastisch 2017 gewenst! 

Japi de kerstman.                                                     Japi en ik.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl