Rosa Groen
docent, onderzoeker, journalist
Recente Tweets
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Verkeerde vraag?

Soms schiet een goedbedoelde vraag in het verkeerde keelgat. 

Ik heb een druk leven. De afgelopen week is mij vijf keer in twee dagen gevraagd op mijn werk: ‘Hoe doe je dat toch, een gezin, een promotietraject en een onderwijsaanstelling?’ Deze vraag schoot bij mij in het verkeerde keelgat. De eerste keer antwoordde ik: ‘Tja, ik doe er gewoon wat langer over’. De tweede keer probeerde ik wat anders: ‘Ja, het is inderdaad best veel’. De derde keer merkte ik dat de vraag mij in een negatieve spiraal bracht en zei ik: ‘Ja, ik moet ook nog ver reizen van werk naar huis’. Geen enkel antwoord gaf voldoening.

Bijbedoelingen

Ik begon me af te vragen wat mensen precies verwachten als antwoord op deze vraag. Zijn ze op zoek naar negatief nieuws? Willen zij horen dat het ‘inderdaad ondoenlijk is’? Of zijn ze gewoon oprecht geïnteresseerd en hebben ze er geen weet van dat ze de zoveelste zijn met die vraag? Bedoelen ze met deze vraag eigenlijk: ‘Ben je wel een goede moeder?’ En vooral: zouden mensen die vraag ook stellen aan mijn mannencollega’s die in dezelfde situatie zitten? Aha. Dat zit me dwars.


Verdediging

Afgezien van de bedoelingen en verwachtingen van collega’s die me zo’n vraag stellen, is het interessant waarom die vraag bij mij iets negatiefs oproept. Ik voel me aangevallen, raak gespannen terwijl ik dat eigenlijk niet ben, heb de behoefte om in de verdediging te schieten. Ik wil een bord op mijn hoofd plakken met ‘geen zorgen’, ‘het gaat best’, of ‘sorry, geen tijd’.


Drukke mannencollega’s

De beste oplossing is misschien een standaard antwoord bedenken waar ik me beter door voel: ‘Nou, fulltime onderwijs geven lijkt me veel zwaarder’ (dat denk ik echt), of ‘gaat prima, hoe hou jij het eigenlijk vol?’ (lekker de bal terugkaatsen). Misschien moeten we dit soort vragen wat vaker aan onze drukke mannencollega’s stellen. Die krijgen deze vraag bijna nooit en verdienen ook wel eens wat goedbedoelde overbezorgdheid.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl